1. Wstęp do refektarza mają wszyscy pracownicy, doktoranci oraz ich goście.
2. Zakupy ogólnodostępnej herbaty, kawy, mleka dokonywane są w ramach tzw. "Klubu", z którego można korzystać po zapisaniu się u Pani Renaty Popieli i regularnym wpłacaniu co miesiąc 30zł. - opłata klubowa, (dla osób, które częstują w ramach klubu gości stawka wynosi 40 zł.)
3. Osoby nie należące do klubu, a częstujące się kawą z ekspresu płacą 3 zł (niezależnie od rodzaju kawy- płatne do skarbonki sowy obok ekspresu)
4. Każdy korzystający z refektarza ma obowiązek pozostawić po sobie porządek:
- pozostawianie ekspresu czystego po jego użyciu
- umyć po sobie użytkowane naczynia
- posprzątać na stołach i w zlewie itp.
5. Artykuły żywnościowe przechowywane w lodówce muszą być podpisane i nie mogą być przechowywane w siatkach na zakupy, żywność przeterminowana powinna być wyrzucana.
6. Korzystając z mikrofali konieczne jest odgrzewanie pod przykryciem.
7. Każdy zespół badawczy ma miesięczny dyżur (co najmniej 1 raz w roku), który obejmuje :
- porządkowanie naczyń z ociekaczy - codziennie, a mycie ociekaczy raz na tydzień.
- wymiana gąbek do mycia, uzupełnianie mydła i płynu do mycia naczyń (do odebrania w sekretariacie)
- dbanie ogólne o czystość na blatach, stołach i w zlewie.
- umycie na koniec miesiąca lodówki i mikrofali.
- sprawdzenie 2 razy dziennie kawiarki tj. opróżnienie pojemnika na fusy i pojemnika na zużytą wodę