Przejdź do głównej treści

Doniesienia naukowe

Pszczoły na diecie?

Pszczoły na diecie?

Owady zapylające, w tym te najbardziej rozpoznawalne - pszczoły - korzystają z bogatej stołówki, której specjalnością jest nektar i pyłek, serwowany przez drzewa, krzewy i inne rośliny kwitnące. Nektar daje zapylaczom energię niezbędną do wszelkich aktywności. Pyłek wykorzystywany jest jako materiał budulcowy, z którego potomstwo pyłkożernych owadów formuje własne organizmy. Aby zbudować zdrową pszczołę, potrzebny jest pokarm wysokiej jakości. I w tym tkwi problem, o którym piszą dr Zuzanna Filipiak i dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Pszczoły na diecie?
Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak

Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak

Tematem wywiadów są opakowania jednokrotnego użytku
więcej o Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak
Znaczące spadki bioróżnorodności owadów

Znaczące spadki bioróżnorodności owadów

Solidne i zakrojone na dużą skalę badanie opublikowane w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Nature, wykazało bardzo znaczący spadek bioróżnorodności owadów na kilkuset stanowiskach na łąkach i lasach w Niemczech w ciągu ostatnich jedenastu lat.
więcej o Znaczące spadki bioróżnorodności owadów
Dr Michał Filipiak zbadał, jak zdrowo nakarmić dzikie pszczoły

Dr Michał Filipiak zbadał, jak zdrowo nakarmić dzikie pszczoły

W artykule opublikowanym międzynarodowym czasopiśmie dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego opisuje, dlaczego podczas wybierania bazy pokarmowej dla pszczół bardzo ważne jest uwzględnienie takich gatunków roślin, które produkują pyłek pozwalający na zbilansowanie diety pszczelich larw.
więcej o Dr Michał Filipiak zbadał, jak zdrowo nakarmić dzikie pszczoły
Media o naszych badaniach

Media o naszych badaniach

Wybrane teksty i nagrania z mediów drukowanych i elektronicznych, w których głównym tematem były badania i projekty naukowe prowadzone przez naukowców z Instytutu Nauk o Środowisku.
więcej o Media o naszych badaniach