Przejdź do głównej treści

Doniesienia naukowe

Wywiad z prof. Pauliną Kramarz

Wywiad z prof. Pauliną Kramarz

Cierpienie zwierząt, zniszczenie przyrody, samobójstwa rolników. To wysoka cena taniego rolnictwa przemysłowego
więcej o Wywiad z prof. Pauliną Kramarz
Naukowcy: zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół

Naukowcy: zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół

Popularne w ostatnich latach miejskie pasieki mogą szkodzić rodzimym gatunkom pszczół – uważają naukowcy. Tłumaczą, że pomagają one wyłącznie pszczole miodnej, która na tle pozostałych 450 gatunków dzikich zapylaczy jest stosunkowo mało zagrożona.
więcej o Naukowcy: zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół
Pszczoły na diecie?

Pszczoły na diecie?

Owady zapylające, w tym te najbardziej rozpoznawalne - pszczoły - korzystają z bogatej stołówki, której specjalnością jest nektar i pyłek, serwowany przez drzewa, krzewy i inne rośliny kwitnące. Nektar daje zapylaczom energię niezbędną do wszelkich aktywności. Pyłek wykorzystywany jest jako materiał budulcowy, z którego potomstwo pyłkożernych owadów formuje własne organizmy. Aby zbudować zdrową pszczołę, potrzebny jest pokarm wysokiej jakości. I w tym tkwi problem, o którym piszą dr Zuzanna Filipiak i dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Pszczoły na diecie?
Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak

Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak

Tematem wywiadów są opakowania jednokrotnego użytku
więcej o Wywiady z prof. dr hab. Małgorzatą Grodzińską-Jurczak
Znaczące spadki bioróżnorodności owadów

Znaczące spadki bioróżnorodności owadów

Solidne i zakrojone na dużą skalę badanie opublikowane w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Nature, wykazało bardzo znaczący spadek bioróżnorodności owadów na kilkuset stanowiskach na łąkach i lasach w Niemczech w ciągu ostatnich jedenastu lat.
więcej o Znaczące spadki bioróżnorodności owadów