Nauka
Doniesienia naukowe
Wywiad z dr hab. Szymonem Drobniakiem z UJ
Czy wirusy rządzą światem?
więcej o Wywiad z dr hab. Szymonem Drobniakiem z UJ
Wywiad z prof. Katarzyną Turnau
Trwa rewolucja mikrobiologiczna. Czy grzyby mogą uratować nas przed katastrofą klimatyczną?
więcej o Wywiad z prof. Katarzyną Turnau
Wywiad z prof. Pauliną Kramarz
Cierpienie zwierząt, zniszczenie przyrody, samobójstwa rolników. To wysoka cena taniego rolnictwa przemysłowego
więcej o Wywiad z prof. Pauliną Kramarz
Naukowcy: zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół
Popularne w ostatnich latach miejskie pasieki mogą szkodzić rodzimym gatunkom pszczół – uważają naukowcy. Tłumaczą, że pomagają one wyłącznie pszczole miodnej, która na tle pozostałych 450 gatunków dzikich zapylaczy jest stosunkowo mało zagrożona.
więcej o Naukowcy: zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół
Pszczoły na diecie?
Owady zapylające, w tym te najbardziej rozpoznawalne - pszczoły - korzystają z bogatej stołówki, której specjalnością jest nektar i pyłek, serwowany przez drzewa, krzewy i inne rośliny kwitnące. Nektar daje zapylaczom energię niezbędną do wszelkich aktywności. Pyłek wykorzystywany jest jako materiał budulcowy, z którego potomstwo pyłkożernych owadów formuje własne organizmy. Aby zbudować zdrową pszczołę, potrzebny jest pokarm wysokiej jakości. I w tym tkwi problem, o którym piszą dr Zuzanna Filipiak i dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Pszczoły na diecie?